Hvilken hustype er det bedste køb? Arkitekttegnede huse kontra typehuse. Fordele, ulemper og løsninger når du bygger nyt hus. Hvilken hustype er det bedste køb? Arkitekttegnede huse kontra typehuse. Fordele, ulemper og løsninger når du bygger nyt hus.

Arkitekttegnet-hus-typehus

Hvilken hustype er det bedste køb? Arkitekttegnede huse kontra typehuse. Fordele, ulemper og løsninger når du bygger nyt hus.

Overvejer du at købe/bygge et nyt hus er der primært to muligheder at vælge imellem. Valget står oftest mellem at bygge et arkitekttegnet hus eller købe et nøglefærdigt typehus. Vi vil her sammenligne de to hustyper samt sætte deres styrker og svagheder op mod hinanden. Slutteligt beskriver vi en hustype der efter vores mening er den bedste kombination af disse to hustyper.

Fordele ved arkitekttegnede huseUlemper ved typehuse
+ Et arkitekttegnet hus er tegnet til DIG. Arkitekten tager udgangspunkt i dine individuelle ønsker og behov. Indretning, udformning, materialevalg og rumfordeling afspejler dig og din familie. Huset er på en måde skræddersyet til og omkring dig.– Et typehushus er tegnet til en gennemsnitsfamilie. Du er derfor nød til at tilpasse dig til huset i stedet for at huset tilpasser sig til dig, dine ønsker og behov.
+ Arkitekttegnede huse tegnes til bestemte byggegrunde. Herved udnytter huset et givet byggegrunds kvaliteter optimalt. Udsigt, omgivelser, byggegrundens beskaffenhed danner alle grundlag for husets udformning og indretning. Typehuse er tegnet til en gennemsnitlig parcelgrund uden hensyntagen til til de omgivelser, udsigt og øvrige værdier din byggegrund byder på. Manglende muligheder for tilpasning af typehuset kan gøre det svært at placere huset hensigtsmæssigt på din matrikel
+ Arkitektens vision, æstetiske sans og funktionelle overblik kan også aflæses i husets udformning. Arkitektens mål er et tegne det bedste hus til hver kunde. Denne målsætning vil helt sikkert komme dig til gode både når du skal bo i huset og når du engang vil sælge det. Typehus design er oftest en standardvare med rødder tilbage til 1960-ernes typehusbyggeri. Et hus’ udseende baseres derfor på billige standardløsninger som ofte ikke harmonerer med hinanden. Fraværet af arkitekt i designprocessen giver derfor et middelmådigt husdesign.
+ Ved at vælge et individuelt tegnet hus for man som bygherre et unikt og særegent husdesign. Et arkitekttegnet hus afspejler oftest bygherrens ønsker, byggegrundens beskaffenhed, arkitektens formsprog, lokal byggeskik og tidspunktet for byggeriet. Summen af disse giver et unikt hus og der findes sjældent tilsvarende boliger i Danmark eller udlandet. Typehus design er oftest ikke specielt inspirerende. Nye typehuse adskiller sig i form ikke fra øvrige huse på en vilkårlig villavej i Danmark. Har man set et parcelhus fra 60-erne, 70-erne, 80-erne, 90-erne, 00-erne kan det være svært at se væsentlig innovation i et nybygget typehus.
+ Et unikt arkitekttegnet hus har gerne en arkitektonisk merværdi som også kan ses på salgsprisen ved videresalg af huset. Arkitekten er garant for et byggeri gennemført ned i mindste detalje. Køberen forventes at betale en merpris for denne garanti. Prisen øges yderligere eftersom udbuddet af arkitektegnede huse er relativt lille. Det er svært at påvirke prisen på et typehus ved videresalg. Der findes et stort udbud af typehuse og det er derfor svært om ikke umuligt at sælge et typehus for mere end markedsprisen i et givet område. En reduktion af prisen er derfor ofte den eneste salgsparameter ved salg af typehus.
+ Arkitekten er din uvildige rådgiver som varetager dine interesser igennem hele byggeforløbet. Med afsæt i arkitektens uddannelse og kendskab til byggeteknik og byggelovgivning får du professionel rådgivning og idealt beslutningsgrundlag. I et typehusfirma er rådgiver, sælger og entreprenør en og samme person/firma. Der er derfor ingen uvildigt rådgiver der varetager dine interesser og hjælper dig med at træffe de rigtige valg.

 

Ulemper ved arkitektegnede huseFordele ved typehuse
 Eftersom der er tale om et unikt hus kan det være svært at forhandle prisen på opførelse af huset ned i samme niveau som ved typehusbyggeri. Specialdesign, nye konstruktive løsninger og valgfrie materialer er ofte med til at øge byggeprisen for et arkitektegnet hus.+ Prisen for et typehus er gerne lavere end prisen for et arkitekttegnet hus. Typehusfirmaer udnytter de stordriftsfordele der er ved at bygge det samme hus om og om igen og bruger besparelsen til at reducere prisen på typehuset.
 Når arkitekten bruger nye, innovative løsninger ved husbyggeriet har man ofte ikke samme erfaringsgrundlag som ved klassisk typehusbyggeri. Arkitekten og ingeniøren skal derfor bruge tid på at sikre at alle løsninger fungerer optimalt i årerne fremover.+ Moderne typehusbyggeri har efterhånden 50 år på bagen og der er derfor tale om afprøvede konstruktioner, indretning og materialer.
 Atypiske konstruktioner og materialer kan være med til at forøge byggetien af et arkitekttegnet hus. Selve designet, rentegningen og beregninger af huset er også med til at forlænge tiden fra bestilling til indflytning.+ Ved at bruge standardiserede løsninger og præfabrikation kan man begrænse byggetiden for et typehus. Tiden fra man bestiller et typehus til selve indflytningen er derfor relativt kort.
 Nå man vælger at bygge et arkitekttegnet hus har man ikke samme overblik over økonomien som ved køb af et typehus. Dit byggebudget påvirkes af valg af konstruktion, materialer og øvrige designløsninger.+ Da typehuse opføres med afsæt i gennemprøvede husmodeller har man som bygherre overskuelig økonomisk overblik tidligt i byggeforløbet.
 Ved et arkitekttegnet hus køber man en specialdesignet vare. Eftersom husdesignet er unikt er det svært at danne sig et overblik over husets udseende før et godt stykke inde i designprocessen.+ Typehusfirmaer tilbyder ofte muligheden for at se et prøvehus. Du har derfor som kunde tidligt overblik over hvordan det endelige hus ser ud.
 Når man bygger et arkitekttegnet hus arbejder man oftest med minimum 2 uafhængige firmaer. Arkitekt/ingeniør står for byggeteknisk rådgivning mens en eller flere entreprenører står for opførelsen af huset. Man bliver derfor som bygherre mere involveret i byggeprocessen end det er tilfældet ved køb af typehus.+ Du handler med et firma der står for alle dele af husbyggeriet fra husdesign, tegninger, beregninger til endelig udførelse. Når du beslutter dig for en bestemt typehushus model behøver du ikke at involvere dig yderligere i selve byggeprocessen.


Hos NORDIC-HOME ønsker vi at du skal høste flest fordele fra de to hustyper når du beslutter dig for at bygge et nyt hus. Vi har derfor valgt at arbejde med en kombination af arkitekttegnede huse og typehuse – Arkitekttegnede typehuse.

Besøg vores huskatalog og se vores udvalg af arkitekttegnede typehuse eller kontakt vores arkitekttegnestue for at høre hvordan du får et arkitektegnet hus med afsæt i dine ønsker og behov.

NH-pakke-post

Vi udbygger løbende vores huskatalog med nye spændende projekter. 

Tilmeld dig vores GRATIS nyhedsbrev og modtag nyheder og opdateringer om nye arkitekttegnede huse fra NORDIC – HOME.

For at bekræfte din tilmelding skal du venligst klikke på linket i den e-mail, som vi sender til dig.